Dé toeleverancier voor de glasindustrie

 • De geschiedenis van glas
  Pas na het uitvinden van de blaaspijp, rond het begin van onze jaartelling, werd het mogelijk flesjes en glazen een aparte vorm te geven. Men leerde bovendien al snel om het glas verschillende kleuren te geven door er tijdens het smeltproces bepaalde stoffen aan toe te voegen. Het materiaal glas werd vermoedelijk rond 2500 jaar voor Christus uitgevonden in Egypte of Mesopotamië. Het werd in eerste instantie uitsluitend gebruikt voor de vervaardiging van siervoorwerpen. Het waren de Egyptenaren die glas voor het eerst gebruikten om er gebruiksvoorwerpen van te maken. Zij wikkelden warm stroperig glas om een kern van klei en maakten zo flessen en potjes voor het bewaren van vloeistoffen als balsems en parfums.
 • De productie van glas
  Glas bestaat hoofdzakelijk uit siliciumoxide, beter gekend als zand. Louter gesmolten zand is echter voor de flessenfabricage ongeschikt. Er is in eerste instantie een smeltmiddel nodig, namelijk Natrium (Na2O) of kalium (K2O). Om verwerkbaar glas te krijgen, is bovendien een stollingsmiddel nodig en daarvoor wordt kalk (CaO) gebruikt. Sinds 1830 wordt aangenomen dat een verhouding van ongeveer 6 delen zand, 1 deel soda en 1 deel kalk een goede combinatie oplevert.
  Vandaag de dag worden er haast geen glazen verpakkingen meer gemaakt van uitsluitend ruwe grondstoffen. Het gebruik van gerecycleerde scherven ter vervanging van ruwe grondstoffen neemt alsmaar toe.
  Een nieuwe groene fles kan gemaakt worden uit 90% gerecycleerde scherven, zonder enige afbreuk te doen aan vorm, kleur en kwaliteit. Kleurloze of witte glazen verpakkingen bevatten ongeveer 50% gerecycleerde scherven.
 • Het gebruik van gerecycleerde scherven
  Momenteel is de belangrijkste grondstof voor de productie van nieuw glas “gerecycleerde scherven”. De gerecycleerde scherven moeten voldoen aan de door de glasfabrikant opgelegde kwaliteitsnormen. Zo legt men strenge normen op voor de aanwezigheid van keramiek, steen en porselein, hittebestendige materialen, metalen, kunststoffen en organische materialen. Daarnaast moeten de scherven voldoen aan normen voor kleur, scherfgrootte, samenstelling, enzovoort. Doordat GRL de klantspecifieke producteisen zeer serieus neemt, kunt u verzekerd zijn van optimale kwaliteit.

  Hoe zuiverder de scherven, des te meer scherven er kunnen worden ingezet voor de productie van nieuw glas. Het gebruik van gerecycleerd glas heeft voor de glasproducenten én voor ons milieu de volgende voordelen:

  • Een lagere CO2-uitstoot: tot 45% minder CO2-uitstoot dan bij gebruik van ruwe grondstoffen in de productie van groen glas bij 90% scherveninzet.
  • Minder energieverbruik: per 4 % schervengebruik wordt 1% energie bespaard.